Valikko Sulje

Vesipelastus (VEPE)

Kesällä 2014 aloitimme kymmenen jäsenen kanssa harjoittelemaan vesipelastusta eli VEPEä.  Treenivuosien aikana treeniryhmän koirakot ovat tehneet hyviä koetuloksia. Kaksi koirakkoa on jo päässyt SM-tasolle asti.

VEPE on hauskaa ja märkää puuhaa koirien kanssa. Lajia voi harrastaa ja kisata lähes kaikenrotuisilla koirilla. Muutama seikka kuitenkin pitää ottaa huomioon:

 • koiran tulee fyysisiltä ominaisuuksiltaan olla sellainen, että se pystyy hinaamaan veneen ja hukkuvan rantaan
 • koira tulee uida mielellään, sille vesi pitää olla mieluinen elementti
 • koiran tulee olla sosiaalinen. Se ei saa missään nimessä olla arka, epäluuloinen tai jopa aggressiivinen muita ihmisiä tai muita koiria kohtaan
 • koira tulee olla hallinnassa. On suotavaa, että perustottelevaisuus on kunnossa.

Koiraa voi alkaa totuttaa veteen ja uimiseen jo pentuiässä (uintiharjoittelua). Koeliikkeiden perusharjoittelun voi aloittaa jo nuoren koiran kanssa, mutta liikaa rasitusta tulee välttää, kunnes koira on täysikasvuinen. Koiranohjaajalta vaaditaan reipasta urheiluhenkeä, itsensä peliin laittamista ja paljon huumoria, sillä harjoituksissa ei voi välttyä hauskoilta tilanteilta ja kastumiselta.

Vesipelastukseen uudet lajiohjeet 1.1.2017 alkaen

Vesipelastuskokeen säännöt

Liikekaaviot

Koe ja arvosteluohjeet            

H H Haku Hurtat ry:n VEPE-säännöt (päivitetty 3.2.2019)

 • treeneissä omalla vuorolla voi tehdä liikkeitä seuraavan ohjeen mukaan: SOVE&ALO/4 liikettä, AVO&VOI/2 liikettä. Jos treenaa useammalla koiralla, niin liikkeiden määrän voi jakaa koirien kesken. Poikkeuksena AVO&VOI harjoituksissa, että 2 viikkoa ennen koetta saa tehdä halutessa kaikki liikkeet.
 • velvoitamme sitoutumista viikoittaisiin treeneihin. Hyvästä syystä voi kuitenkin jättää treenit väliin.
 • kesän uintivuorot sovitaan ensimmäisissä treeneissä. Jos itse ei pysty omalla vuorollaan uimaan, niin hän on velvollinen itse vaihtamaan vuoroa jonkun ryhmäläisen kanssa tai hommaamaan jonkun ulkopuolisen ”hukkuvan”. Uimavedet toukokuussa ja syyskuussa ovat usein kylmiä, joten uintivuorojen alkaminen ja loppuminen katsotaan tilanteen mukaan.
 • jos jostakin syystä treenaaja lopettaa vepeilyn kesken kauden, niin ryhmäläinen on velvollinen huolehtimaan, että meneillä olevan uintivuorokierroksen oma uintikerta on suoritettu. Kesään mahtuu noin 2-3 uintikierrosta. Uintivelvoitetta ei ole raskaana olevilla eikä imettävillä äideillä.
 • hurtilla on käytössä kuomullinen peräkärry, jolla välineet kuskataan treenipaikalle. Kuljetusvuorot sovitaan kauden ensimmäisissä treeneissä. Jokainen huolehtii itse vuorojen vaihtamisen. Huomioikaa, että peräkärryn kaskon omavastuu on 500 €, joten kannattaa ajella varovasti. Omalla huolimattomuudella aiheutetuista vahingoista vastaa kuljettaja. Jos huomaat kärryssä jotain vikaa/korjattavaa, niin ilmoita siitä heti ryhmäsi yhteyshenkilölle.
 • jokainen ryhmäläinen auttaa treeneissä veneiden ja muiden välineiden kantamisissa.
 • syksyllä pidetään veneiden pesutalkoot ja kesällä VEPE-kokeet joihin ryhmäläisten tulisi pyrkiä osallistumaan
 • ryhmäläiset velvoitetaan H H Haku Hurttien jäseneksi. Jäsenmaksu ja kausimaksu tulee olla maksettuna ennen ensimmäistä treeniä.
 • VEPEen tulevilta vierailijoilta peritään 10 € maksu (ei jäsen) ja jäseniltä 5 € maksu. Jäsenet saa kerran käydä tutustumassa lajiin koiran kanssa, jonka jälkeen on maksettava kausimaksu.