Valikko Sulje

Henkilöetsintä (PK- ja pelastushaku)

Pelastuskoira toiminta

Pelastuskoiralla tarkoitetaan kadonneiden ihmisten etsintään, viranomaisten avuksi, koulutettua ja tarkastettua koiraa, joka kutsutaan tarvittaessa avustamaan etsinnässä.

Käytännön etsintätehtävät voivat sisältää muun muassa metsään eksyneen etsintää ja poikkeusoloissa ihmisten etsintää sortuneista rakennuksista. Pelastuskoirakon mukana etsintä tilanteessa on myös apuohjaaja, joka vastaa suunnistamisesta sekä viestinnästä.

Etsinnöissä pelastuskoira on erinomainen apu tarkan hajuaistinsa, kestävyytensä ja ketteryytensä ansiosta. Tärkeää on koiran ja ohjaajan saumaton yhteistyö, ohjaaja osaa lukea koiraa ja koira ilmaisee ohjaajalleen ihmisen hajua, jälkeä, esineitä oppimallaan tavalla. Ohjaajan on hyvä myös tunnistaa omat ja koiransa rajat, milloin on aika tauolle.

Viralliseksi pelastuskoirakoksi pääseminen vaatii siis aktiivista kouluttautumista niin koiralta kuin ihmiseltä. Pelastuskoira kokeita, hausta ja jäljestä, valoisalla sekä pimeällä. Näiden ollessa kunnossa ja varmuus omista taidoista kehittynyt, lopuksi suoritetaan vielä Virta testi. Näistä voit lukea lisää pelastuskoiraliiton sivuilta. Kokeisiin pääseminen vaatii usein kuulumisen johonkin toiseen yhdistykseen, joka on pelastuskoiraliiton jäsen.

PK-haku

Hakukoiran pitää motivoitua löydettävistä ihmisistä. Sen pitää liikkua rohkeasti ja omatoimisesti vaikeakulkuisessa ja sankassakin metsässä ja silti sen tulee olla ohjattavissa pitkänkin matkan päästä. Koko harjoittelu perustuu siihen, että koiralle kehitetään erittäin suuri motivaatio vieraiden ihmisten etsimiseen. Tämä saavutetaan palkitsemalla koira pienestäkin oikeasta toiminnasta.

Hakukoiran kouluttaminen on pitkäjännitteistä, mutta myös hauskaa. Sen lisäksi, että koira saa mielekästä fyysistä ja psyykkistä toimintaa ja ohjaajan kunto ja terveys paranevat, harjoittelusta on yhteiskunnalle hyötyä. Koiraa voidaan koulutettuna käyttää eksyneiden etsimiseen, jopa alueella, jossa on jo liikkunut paljon ihmisiä.

Hakukoirat opetetaan etsimään ihmisiä ilmavainun avulla, jolloin ne eivät häiriinny tallatusta alueesta. Oikein motivoitu hakukoira etsii nopeasti ja varmasti sille osoitetun alueen. Koiran taitojen ja hyvän hajuaistin ansiosta metsän kätköistä suojaa hakenut eksynyt ei jää löytämättä, sellaisissakin paikoissa, joissa ihminen ei toista enää löytäisi.

Myös hakukokeeseen kuuluu esine-etsintä ja tottelevaisuusosuus.  Hakukokeen koulutustunnukset ovat HK1, HK2 ja HK3.

Hakukokeen henkilöhakuosuudessa koira etsii sinne piiloutuneita ihmisiä, ns. maalimiehiä. Henkilöhakualueen koko kasvaa kilpailuluokittain. 1 -luokassa alue on kooltaan 100 m x 100 m ja etsintäaika 10 minuuttia. 2- luokassa alue on 100 m x 200 m ja etsintäaikaa on 15 minuuttia ja 3-luokassa alue on 100 m x 300 m ja etsintäaikaa on 20 minuuttia. Etulinjan keskeltä lähtee ns. keskilinja, joka kulkee alueen läpi takarajan keskelle.

Koiran tulee etsiä alue järjestelmällisesti risteillen keskilinjalta aina alueen reunoihin ja takaisin. Saadessaan hajun maalimiehestä koiran tulee paikantaa haju ja ilmaista löytämänsä maalimies, joko haukkumalla tai tuomalla ohjaajalle rulla (nahkapötkö tai ns. norski), merkiksi löytyneestä maalimiehestä.

Hakukokeen tarkoituksena on selvittää koiran suorituskyky etsiä ja ilmaista etsintäalueella olevat henkilöt vaihtelevissa ja vaativissa maasto-olosuhteissa. Kokeessa selvitetään koiran koulutustaso ja hallittavuus luokkavaatimusten mukaan.