Valikko Sulje

Henkilöetsintä (PK- ja pelastushaku)

Pelastuskoira toiminta

Pelastuskoiralla tarkoitetaan kadonneiden ihmisten etsintään, viranomaisten avuksi, koulutettua ja tarkastettua koiraa, joka kutsutaan tarvittaessa avustamaan etsinnässä.

Käytännön etsintätehtävät voivat sisältää muun muassa metsään eksyneen etsintää ja poikkeusoloissa ihmisten etsintää sortuneista rakennuksista. Pelastuskoirakon mukana etsintä tilanteessa on myös apuohjaaja, joka vastaa suunnistamisesta sekä viestinnästä.

Etsinnöissä pelastuskoira on erinomainen apu tarkan hajuaistinsa, kestävyytensä ja ketteryytensä ansiosta. Tärkeää on koiran ja ohjaajan saumaton yhteistyö, ohjaaja osaa lukea koiraa ja koira ilmaisee ohjaajalleen ihmisen hajua, jälkeä, esineitä oppimallaan tavalla. Ohjaajan on hyvä myös tunnistaa omat ja koiransa rajat, milloin on aika tauolle.

Viralliseksi pelastuskoirakoksi pääseminen vaatii siis aktiivista kouluttautumista niin koiralta kuin ihmiseltä. Pelastuskoira kokeita, hausta ja jäljestä, valoisalla sekä pimeällä. Näiden ollessa kunnossa ja varmuus omista taidoista kehittynyt, lopuksi suoritetaan vielä Virta testi. Näistä voit lukea lisää pelastuskoiraliiton sivuilta. Kokeisiin pääseminen vaatii usein kuulumisen johonkin toiseen yhdistykseen, joka on pelastuskoiraliiton jäsen.